Keikkaraportti: APK-hallimaraton

Osallistuin 15.2. APK Maratoonarien hallimaratontapahtumaan, matkana kuitenkin puolikas. Ensimmäinen hallikisani koskaan. Luvassa olisi 53 kierrosta Porin Karhuhallia ympäri.

Maratonohjelmassa osui samalle viikonlopulle 20 km testijuoksu aikaan 1:45 h. Tapahtuma tuli hyvään saumaan; viime viikkoina kelit eivät ole varsinaisesti juoksuun inspiroineet.

Tavoitteeksi juoksulle asetin maratonkamojen sekä kilpailua edeltävän ruokailun testaamisen. Ohjelmassa oli aikatavoitteena 1:45 h – mikä olisi ollut oma ennätykseni – joten en pitänyt sitä realistisena. Ensimmäinen kolmannes meni kuitenin 1:45 jäniksen perässä, sitten alkoi tahti hiipua.

Puolimaratonia edeltävä aamiainen

Ennen kisaa kannattaa syödä lähinnä mahdollisimman vähäkuituista höttöhiilaria ja muuta sellaista, sillä suoleen jäävä kuitu – vaikka onkin terveyden kannalta hyvä juttu yleisesti – voi jomottaa vatsassa juostessa.

Aamiaisena olikin kaksi voisarvea, maissimuroja mehussa (maitoa suositellaan välttämään sen mahdollisten allergisten ja hengitysteitä limauttavan vaikutusten vuoksi – minulla ei tosin tällaisia juuri ilmene, mutta kokeilinpa kumminkin), banaani (siinä toki hieman kuituja) sekä muki kahvia.

IMG_20190216_072711
Puolimaratonia edeltävä aamiainen.

Kisafiilikset

Startti oli kello 10. Saavuin Karhuhallille noin puolta tuntia ennen. Kahdessa kirjekuoressa osallistujat saivat mittauslaitteen nilkkaan sekä juoksunumeron, jossa oli myös toinen sensori.

Radan varrella oli kaksi näyttötaulua, joista toinen kertoi jäljellä olevat kierrokset ja toinen sen lisäksi mm. vauhdin sekä loppuaikaennusteen.

Aamiainen toimi erinomaisesti. Harvoin olen onnistunut niin hyvällä vatsafiiliksellä kisaan starttaamaan. Toisaalta nälkäkään ei ollut, vaikka sellaista olin höttöhiilarien kohdalla vähän pelännyt.

Ensimmäiset 20 kierrosta menivät varsin helposti. Hallitapahtuman odotin olevan monotoninen. Sitä se oli, mutta ei niin paljon kuin olin odottanut. Ohitettavia tuli paljon, samoin ohittajia. Hallimaratonajat ovat ilmeisesti yleensä – toisin kuin yleisesti ajatellaan – ulkomaratoneja heikompia juuri ohitustilanteiden, ruuhkasumppujen ja kaarrejuoksun vuoksi. Riippuu toki siitä, millaiseen ulkomaratonprofiiliin verrataan, mutta karkeasti ottaen näin.

Kierroksen 35 pinnassa uupumus oli ehkä suurimmillaan. Viimeisten 15 kierroksen aikana pilkoin tavoitteen viiden kierroksen kokonaisuuksiksi; sitten edelleen viimeisen kuuden kierroksen kohdalla kahden kierroksen nippuihin. Viimeisen kierroksen alkaessa tuli kannustusta maalialueelta ja laitoin tossua toisen eteen. Loppusuoralla kanssajuoksija kysyi, juoksinko viimeistä kierrosta. Kyllä juoksin, vastasin – otetaanko sitten loppukiri, niin päästään alle 1:56 ajan? tuli jatkokysymys. Ja niinpä otettiin.

Loppuajaksi kellottui 1:55:53.

Minulla oli päälläni juoksureppu, koska siedän heikosti tapahtumissa tarjottavia urheilujuomia ja kannan yleensä omaa suola-sokeriliuosta mukana. Viime vuonna maratonilla reppu laittoi hartiat niin jumiin, että päätin testata sitä riittävän usein ennakkoon. Repussa kulkevat myös geelit ja puhelin. Tämänkertaisen testin perusteella totesin, että ainakin hallilämpötilassa varuste on todella kuuma kannettava. Sen tilalle täytyy löytää jokin vaihtoehto – käytännössä siis vatsa tulisi saada totutetuksi urheilujuomiin. Tukholman maratonilla juomana on Enervit, jota tilasin pari purkkia testiin.

Maaliin tultua sain Finisher-mukin kouraan, noukin huollosta kolajuomaa ja vihreitä kuulia suuhun, otin fanikuvan voittaja Abdulrahmanin kanssa ja sitten suuntasin pikaisesti kotiin päästämään vaimon musikaaliprojektinsa viimeiseen näytökseen.

IMG_20190216_120806
APK-hallimaratonin puolikkaan voitti Abdulrahman Ali ajalla 1:16:48. Todella positiivinen kaveri – ja pirunmoinen juoksija!

3 vastausta artikkeliin “Keikkaraportti: APK-hallimaraton

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s