Tavoitteena puolimaraton? Juoksuvihaajan vinkit alkuun

Noin 10 vuotta sitten inhosin liikuntaa, varsinkin juoksemista, syvästi. Pieni kipinä johti isompaan ja reilun parin vuoden päästä noista mielentiloista juoksin ensimmäisen puolimaratonin. Kirjaan seuraavassa muutaman vinkin juoksuharrasteen aloittamiseksi ja puolimaratonkuntoon pääsemiseksi.

Disclaimer: En ole huippumaratoonari tai urheiluvalmentaja. Olen kauppatieteilijä ja diletantti juoksuharrastelija. Olen juossut virallisesti kolme puolikasta, yhden täyspitkän ja lukuisia lyhyempiä kisoja. Olen ollut mukana puolimaratonvalmennuksessa ja amatöörivalmentanut muutaman ystävän puolimaratonille. Takana on arviolta 10 000 juoksukilometriä.

Vinkkien pariin.

  1. Aloita pienin matkoin. Pätee kaikenlaiseen elämässä. Olin 10 vuotta sitten rapakunnossa. Ensimmäisellä lenkillä juoksin 400 metriä ja sen jälkeen suussa maistui veri. Kävelin 400 metriä ja juoksin jälleen 400. Kokonaismatka oli  muutamia kilometrejä. Kunto koheni alussa huimaa vauhtia ja puolen vuoden päästä juoksin jo kymmenien kilometrien lenkkejä.
  2. Muista lepo! Kun juoksukärpänen puraisi minua kunnolla, juoksin puolikuntoisena. Akillesjänne jomottaa? No ei mitään, juostaan silti kymppi! Vähän flunssanpoikasta? Ei haittaa, juoksu on parasta lääkettä! Muu elämä stressaa? Ihan täysii vedetty lenkki toimii varmasti! Tai sitten ei: Nykyisin osaan sallia keholle levon, kun se sitä kaipaa (tai vaikka ei varsinaisesti kaipaisikaan, lepo on rutiini).
  3. Panosta jollakin tasolla varusteisiin. Puuvillapaidassa ei kannata juosta (kokeile, niin tiedät – itse juoksin ensimmäiset lenkit puuvillapaita päällä). Kenkävalikoimat ovat hurjat. Itse aloitin edullisilla peruskengillä enkä piitannut mistään vaimennuksista – vaikka vasen jalkani on mallia latuska. Ei tullut oireita, vaikka monottelin tuhat kilometriä samoilla tossuilla. En kuitenkaan suosittele tätä – kysy kenkäneuvot asiantuntijalta. Toisaalta: Älä myöskään anna kenkäviidakon ja valinnan vaikeuden olla este juoksuharrasteen aloittamiselle.
  4. Vaihtele lenkkityyppejä. Aluksi toimii ihan hyvin se, että pidentää vain juoksumatkaa. Sen jälkeen ohjelmaan voi ottaa vauhdikkaampia lenkkejä, sprinttejä, kiihtyvää vauhtia ja niin edelleen. Kävelyä ei kannata unohtaa – se kehittää peruskuntoa erinomaisesti! Vinkkejä näiden saralle on netti pullollaan.
  5. Älä tee asiasta liian vaikeaa. Juoksemisen voi ohjelmoida päähän ja paperille vaikka kuinka vaikeaksi. Oikeasti kyse on todella yksinkertaisesta asiasta. Minulla lukee kalenterissa, koska juoksen millaisenkin lenkin. Sitten vain säätsekkaus, asianmukaiset vermeet päälle ja ulos lenkille. Jos lähtö tuntuu vaikealta, kannattaa ennakoida asiaa ja poistaa tieltä kaikki mahdolliset esteet, laittaa juoksuvarusteet valmiiksi, raivata kalenterista tilaa ja vaikka liittyä lenkkiporukkaan (sosiaalinen paine).

Näiden vinkkien ja tsemppien myötä mitä parhainta juoksuvuotta juuri sinulle! Ehkäpä näemme esimerkiksi Helsinki City Runin puolimaratonkilometrien merkeissä.

PS. Lue myös HCR:n vinkit puolimaratonille.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s